tirsdag, juni 05, 2007

Fremads focaccia


Jeg er litt undrende til at vi ikke har lagt inn denne oppskriften tidligere, den er tross alt en klassiker i Fremads kjøkkenrike. Uansett - her er den altså:


Focaccia a la Fremad


Vi pleier å doble eller triple denne oppskriften, og lage den i Jamie-formen (en stor rektangular storkjøkkentype med teflonbelegg og gode hanker. Den har ikke noe med Jamie Oliver å gjøre, men vi kaller den nå det alllikevel...). Da er det nok brød til en liten bataljon.


Det er mye elting, heving og hviling i denne oppskriften, og det tar over tre timer fra start til mål, men erfaringen tilsier at brødet blir absolutt best når vi tar oss tid til å gjøre det riktig.

Vi bruker kjøkkenmaskin til den første runden med elting, men hvis du gjør det for hånd så kan du egentlig notere deg bakejobben som en liten treningsøkt i tillegg. Det er jo ikke å forakte...

Man tager 2 ts tørrgjær og løser opp i 2 dl lunkent vann, la dette stå i ca 5 minutter før du rører om. Bland 500g mel og 1,5 ts salt i en stor bolle, og hell gjærblandingen og 3 ss god olivenolje i en grop i midten.

Elt i vei til deigen er myk og klebrig. Tilsett inntil 1 dl vann hvis det er nødvendig (litt om gangen). Her pleier vi å jukse litt og helle oppi hele desiliteren med en gang, du gjør som du vil.

Legg deigen på et melstrødd bord, og kna til den er glatt, blank og elastisk (det er her kjøkkenmaskinens mekaniske krefter er så velkomne, spesielt hvis deigen er stor. Elting er tungt.), ca 10 minutter for hånd.

Legg deigen i en oljet bolle, og dekk den med et kjøkkenhåndkle. La deigen heve til dobbel størrelse (1,5 - 2 timer). Slå deigen sammen, kna i 5 minutter og la den hvile i ca 10 minutter.
Hvilingen kan virke litt unødvendig for ikke å si uforståelig, men deigen er mye lettere å jobbe med hvis man tar seg tid til en pust i bakken.

Legg deigen over i en rektangulær, lav form (eventuelt rett på bakepapir), og sett den til heving i ca 30 minutter til. Forvarm ovnen til 200 grader.

I melllomtiden heller du en raus klunk med olje i morteren (når jeg baker bruker jeg ca en halv desiliter, når Per Egil er baker snakker vi nok om minst en hel dl eller mer. Du trenger egentlig bare 2-3 ss olje), og knuser masse rosmarin og/eller basilikum inn i oljen. Slå i vei, jo mer du får knust urtene, jo mer smak får oljen. La dette stå og sette seg mens brødet hever.

Når brødet har vokst seg stort og vakkert, trykker du varsomt hull i det med fingrene og heller oljeblandingen over brødet. Lag om nødvendig flere fingerhull, her skal oljen virkelig gjennomsyre brødet. Strø noen fjonge flak havsalt over, pynt med noen rosmarinbuketter (eller masse fine olivenskiver) og sett hele herligheten forsiktig i ovnen.

Hvis du følger denne oppskriften holder det nok med ca 40 minutter i ovnen, når vi lager dobbel og trippel porsjon tar det litt lengre tid. Da tar vi brødet ut etter ca 45 minutter, og tar det ut av formen før vi setter det tilbake i 15-20 minutter til slik at hele skorpen blir sprø og god.

Hvis brødet ser litt tørt ut på overflaten når du tar det ut av ovnen (Gud forby!), så drypper du over enda mer olje....

Dette er festmat, så det er ingen grunn til å bremse på godsakene.

Hmm...nå ble jeg jammen litt sulten, gitt.
2 kommentarer:

Sexy Sadie sa...

Vart det sånn god mat no da`??

Kristine sa...

Nix, jeg var nok en gang henvist til knekkebrød (riktignok knallgode speltknekkebrød, men allikevel...det er ikke foccacia).