fredag, mars 30, 2007

Krabbekaker

Når man har rester etter krabbefesten, er det bare to fornuftige ting å gjøre:

1. kast restene så fort du kan
2. lag krabbekaker

Alternativ 1 er naturligvis det enkleste, mens alternativ 2 er nesten like enkelt og mye mer politisk korrekt… og i tillegg er det godt!
Her er det krabbekjøttet som dikterer hvor mye krabbe kakene dine skal smake: mye mørkt kjøtt fra huset = mye krabbesmak – litt i overkant for enkelte. Lager du kun av det hvite kjøttet, får du mildere og snillere kaker.

Du trenger 150 gram krabbekjøtt (avrent, hvis det er hermetisk), lag 100 gram ferske loffsmuler (kjør dem i en eller annen maskin som kutter fort – type matmølle), en finhakket vårløk, et lettpisket egg, 1 ss søt chilisaus, 1 ss majones og masse pepper og litt salt.
Bland godt, og sett i kjøleskapet en halvtimes tid.

Fyll opp woken eller en tykkbunnet kjele med noen centimeter olje (ikke olivenolje denne gangen, bruk raps eller lignende). Når en loffbit blir gylden etter ca 15 sekunder er oljen passe varm – sies det. Jeg står bare og ser på oljen en stund og når jeg synes at det virker og lukter skikkelig varmt, hiver jeg oppi en brødbit. Hvis det fosser rundt biten, er jeg fornøyd, og begynner å steke.

Det er viktig å ikke ha for mye i oljen om gangen, da synker temperaturen, og maten blir gjennomtrukket av fett i stedet for å bli elegant sprøstekt på utsiden.

For oss som har vokst opp med Ingrid Espelids voldsomme respekt for brennende olje, er det greit å ha et stort og godt lokk tilgjengelig for kvelning av potensielle flammer (jeg tror egentlig at denne frykten var rettet mot ”smult” (som er rent svinefett), og at de varmebestandige vegetabilske oljene helt sikkert ikke gir fru Espelid den samme angsten).
Uansett – jeg minner om:
regel nummer 1: gå aldri fra gryten/woken,
regel nummer 2: pass på varmen,
regel nummer 3: bruk ALDRI vann til å forsøke å slokke brann i fett.

Form kakene med en spiseskje – størrelsen får du nesten avgjøre selv, men det er ikke så lekkert med veldig store kaker spør du meg…

Legg tre kaker i oljen og la dem steke 2-3 minutter (avhengig av størrelsen), legg i tre nye og snu de tre første. Fortsett sånn til alle er stekt ca 5-6 minutter hver.

Det er lettere å frityrsteke hvis man har induksjon eller gasstopp siden du har bedre kontroll på varmen, men de med konvensjonell teknologi får bare være litt mer på hogget. Hvis oljen blir for varm bør du trekke den av platen for å kjøle ned, svidd frityr er ikke godt.

Kakene blir ganske søte, så det passer godt med en litt skarp og syrlig saus a la tzatziki.
Server med brød og masse salat.

Ingen kommentarer: