fredag, juli 06, 2007

Andebryst med pepper og honningsjy

I dag hadde vi en liten luksusmiddag på Fremad.
Andebryst fra Stange - innkjøpt helt uten tanke på hva det skulle serveres med - lå og fristet i kjøleskapet. Dette initierte en iherdig søken etter hensiktsmessige oppskrifter som ikke innebar å måtte forlate huset for å handle.

Konklusjon - det er vanskelig å finne egnede oppskrifter hvis man hverken har appelsiner i huset eller 7 timer til tilberedning.

Løsningen ble en blandingsvariant med inspirasjon fra Viestad og Hellstrøm:

Stekt andebryst med sjy av andefett, pepper og honnning, servert med gigantisk tagliatelle og balsamicotomater.

Man tager et andebryst på ca 400 gram med skinnet på. Det skal ideelt sett ha romtemperatur, men det er ikke krise om du har glemt å ta det ut av kjøleskapet.

Tørk godt av brystet og snitt skinnet (som svoren på en ribbe). Ikke snitt helt ned i kjøttet, det er bedre å skjære tynt enn for dypt. Du trenger en skikkelig skarp kniv ellers er dette en ganske slitsom operasjon...

Krydre raust med pepper, salt og timian.

Kok opp en dl vann med 1 ss hel svart pepper og 1 ss hel grønn pepper. La det koke noen minutter ute lokk, ta gryten av varmen og ha i 1 ss honning. Sett til siden.

Sett ovnen på 200 grader.

Nå skal du klargjøre en skikkelig varm panne. Jeg bruker jernpannen til denslags for å skåne de litt mer delikate pannene (jernpannen er forøvrig et lite hatobjekt - ikke går den i oppvaskmaskinen, den er grusomt tung å jobbe med og den holder varmen uendelig lenge etterpå - usj).

Kok opp masse lettsaltet vann til pastaen.

Du trenger ikke ha fett i pannen, skinnet inneholder helt utrolige mengder fett som smelter ut i pannen i det øyeblikket du legger brystet i med skinnsiden ned.

La brystet steke i ca 4 minutter på sterk varme med skinnsiden ned (det skal ikke bli brent, så du må kanskje redusere varmen litt mot slutten), da blir skinnet delikat og sprøtt.

Snu brystet og stek ca 1 minutt på den andre siden.

Legg brystet i ovnen og la det kose seg der i ca 5 minutter (mer hvis du har et stort bryst) - det skal bli ca 60 grader i kjernen så bruk gjerne et termometer hvis du har åndsnærværelse nok til å få satt det inn.

Hell pepper og honningblandingen over i pannen og la det smelte sammen med andefettet. Det kan godt koke litt, men pass på at honningen ikke blir brent.

Ta høyde for at andebrystet skal hvile 4-5 minutter etter at det er ferdig i ovnen og kok pastaen etter anvisning på pakken (lager du pastaen selv, vet du hvor lenge den skal koke).

Del opp et par-tre fine faste tomater i båter, ha på litt (mye) balsamico og god olivenolje.

Voila - luksusmiddag for tre (riktignok to store og en bitteliten) på 30 minutter.

Server gjerne a la Fremad med hvitvin, vann eller eplejuice avhengig av smak, form og alder.

Ingen kommentarer: