tirsdag, mai 15, 2007

Rabarbrafromasj a la peder

Her er oppskriften på rabarbrafromasj som farfar Peder har gitt oss. Jeg vet ikke hvordan den smaker ennå - saften står og kjøler seg ned i dette øyeblikk - men hvis underveissmakingen gir en pekepinn så blir dette makalaust godt. Jeg har en plan om å bruke den forræderiske randformen til denne fjonge fromasjen, men det kan hende at jeg feiger ut...

Vi lager dobbel oppskrift for denne saken skal serveres på tradisjonelt 17.mai-party (med innskrenket rett til å stille i bunad) hos tversovers. Per Egil er over gaten for å starte installasjonen av det berømte øltårnet så det er ikke noe å si på innsatsen på Fremad.

Ok, her er oppskriften (på tradisjonelt oppskriftsformat siden Pederen har forlagt sin egen versjon):

0,5 kg rabarbra
1,5 dl sukker
saft av 2 appelsiner
2,5 dl vann
6 plater gelatin

Skrell rabarbraen og del den i små stykker.
Legg rabarbraen og sukker i vannet i en lav, vid gryte. Kok rabarbraen mør (tar ikke mange minuttene). Ta rabarbraen opp med en hullsleiv og sett den side (jeg helte hele greiene gjennom en sil).
Smelt gelatinen i den kokende saften (gelatin skal bløtes op i kaldt vann i 4-5 minutter før bruk), og rør til den er helt smeltet. Ha i appelsinsaften. Avkjøl.

Pisk opp den avkjølte massen med en eller annen egnet kjøkkenmaskin (hjulvisp, mikser, stavmikser..) til det blir et luftig skum.
Legg fromasjen lagvis med den kokte rabarbraen på et serveringsfat (eller kanskje i en finfin randform) og sett det hele kaldt før servering.

Server med pisket kremfløte og sprø kjeks.

Dette blir bra greier, Peder!

Ingen kommentarer: