søndag, desember 09, 2007

God fisk

Den andre lørdagen i desember er normalt tapetsert med juletilstelsinger og julebord. Så også denne. Forskjellen var at hverken Per Egil eller jeg var berørt av dette i år, og kunne heller invitere nabolaget til en smak av Fremads tomatiserte klippfiskgryte. Nå var jeg riktignok invitert til julebord med jobben denne kvelden, men hvis man noen gang har gyldig fravær fra julebordet så må det være når man har med passasjer. Gnuen og Britney var begge innom julebordsmoroa i løpet av kvelden - Gnuen på restaurant med alle sine displer første del av kvelden, og Britney sto for underholdningen for en eller annen feststemt forsamling på SAS-hotellet noen timer seinere.

Jan og Britney flytter in i løpet av helgen, så det var nesten en liten velkomstfest... Hurra!

Dagen gikk med til å bake pepperkaker til Fremads gjeve pepperkakeekstravaganza, men det ble likevel tid til å gjøre klar 8 svære poteter - skrelt og delt i tynne skiver, dampet i ca 20 minutter - ca 7 små løk i tynne skiver, 6 finhakkede fedd hvitløk og 2 like finhakkede chili, og til slutt to grønne paprika i fine strimler til kveldens bordsetning.

Fisken - ca 1kg vakker torskerygg (det er faktisk sjokkerende dyrt med skikkelig prima klippfisk, min forståelse for klippfisktransportranerbransjen i Italia stiger for hver gang jeg punger ut for skikkelig fine klippfisk loins), legges i vann minimum et døgn tidligere, og vannet skiftes ut et par ganger underveis. Det nytter altså ikke å plutselig komme på at man vil spise den slags, her må det planlegging til. Det er en av grunnene til at vi altfor sjelden unner oss klippfisk på Fremad - middagsplanlegging er ikke vår sterkeste side.

Når det er sånn cirka 1 - 1,5 time til maten skal serveres, er det på tide å finne frem den store gryten (dagens oppskrift rekker til ca 6 voksne) og starte matlagingen:
ha i 1-2 dl olivenolje i gryten og legg et lag med løk i bunn. Følg opp med et lag fisk, et lag poteter, en neve hakket chili og hvitløk og en god håndfull fine små oliven. Gjenta i denne rekkefølgen til alt er i gryta. Hell over 2 bokser hermetiske tomater og ca 6 dl vann. Legg paprikaen på toppen, kvern noen drag med svart pepper over og la det kose seg og småkoke helt til alle har satt seg til bords. Hvis du ikke damper potetene litt på forhånd, så kan du risikere at potetene rett og slett ikke blir kokt (!). Kjedelig, men sant. Ved å mørne dem på forhånd så slipper du den bekymringen når gjestene sitter benket rundt bordet...

Ikke rør i gryta underveis, drei litt på den en gang i blant, men la lagene ligge pent i ro slik de fikk beskjed om å gjøre da du la dem i gryta.

Sett gryta på bordet, og server med nybakt focaccia og god rødvin.

Ingen kommentarer: