fredag, april 07, 2006

På ørretkjøret

Jeg vet ikke hvorfor, men det er mye finfin ørret i fiskediskene for tiden. Siden vi i utgangspuktet er opptatt av sunn mat, men ikke liker laks noe særlig, så er ørret et strålende alternativ.

I går ble det en litt Thai-aktig helstekt ørret med poteter dampet i riskokeren til...

Innskutt bisetning:

I denne bloggen prøver jeg å legge meg tett opp til det etablerte journalistiske prinsippet : "vær personlig, men ikke privat", men noen ganger kan det bli et litt uklart skille.... Betenkningen min nå er at jeg egentlig ikke hadde tenkt å blande mine personlige mål om å gå ned i form og fasong, og opp i kondisjon inn i disse skribleriene... men sånn er det altså. Jeg har tenkt å kvitte meg med en god del standhaftige svangerskapskilo etterhvert, og da blir det nødvendigvis litt magrere på oppskriftsfronten; bokstavelig talt. Beklager det.

Jeg skal ikke trøtte folket med altfor mange detaljer, men hvis vi sier at utgangspunktet er:

0 kg

så fører jeg opp et lite regnskap her også og påfører meg selv enda litt mer press på å være "flink".
Det vil si at neste fredag bør det stå f.eks:

-0,7 kg

Det er vel en rolig plan?

Jeg er ny på dette, så det er ikke sikkert at jeg er så veldig flink til det. Å øke kondisjonen ser jeg litt lysere på; det er jo på bunnen det går brattest oppover.

Nok om det.

Tilbake til ørreten:

Sett ovnen på 175 grader og legg poteter i kokende vann (eller putt dem på "rist" i riskokeren og skru på).

Til to-tre personer trenger du et par fine små ørreter (ca 800 g tilsammen). Skrap skinnet, kapp av hode og hale hvis du foretrekker det, skyll dem godt og tørk med kjøkkenpapir. Skjør to-tre skråsnitt i skinnet på begge sider.

Fyll buken med basilikum (ca 1/2 plante, men spar et par blader til garnityr), brun dem kjapt i en varm stekepanne med 1 ss nøytral olje, ha dem over i et ildfast fat, drypp 2 ss fiskesaus over fisken, dekk med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen i ca 30 minutter.

Hakk 1 fedd hvitløk, 1 stk chili og 2 cm ingefær, skjær en paprika i smale strimler og to tomater i smale båter (uten frø).

Når det er ca 5-10 minutter igjen av steketiden til fisken, setter du pannen på varmen igjen og tilsetter 1 ss olje. Ha i ingefær, hvitløk og chili og surr under omrøring i et par minutter (ikke for sterk varme, da blir hvitløken brent), tilsett paprika og surr et par minutter til. Hell over 1 ss riseddik, 2 ss vann og 1 ss palmesukker (eller brunt sukker). La dette surre litt sammen til sukkeret er smeltet.

Ta fisken ut av ovnen, hell sjyet over i pannen og bland godt. Hell paprikablandingen over fisken igjen og server (forutsatt at du har sjekket potetene og de er ferdig kokte...).

Rømmekolle og pepper er nødvendig tilbehør.

... og i kveld er det pakke fra Food Story - sukk-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Etter å ha lest sidene deres gjennom et par uker nå, må jeg bare si at dette er den mest nyttige og artige bloggen jeg har lest på norsk. Synes som regel andre sider lett blir plumpe eller uinteressante, men bloggen deres er rett og slett genial. Språket er lekent, designen er flott og med et innhold som har fokus på min store pasjon: mat, gjør at sida deres rett og slett er blitt et must for meg å følge med på. Heia heia!

Kristine sa...

Så hyggelig anne på landet! Det var veldig pent sagt.. og me lige skrøyd!

Pakken i dag ser knallgod ut, og oppskriften kommer i morgen hvis den svarer til forventningen. Vi skal spise rosmarinmarinert kyllingbryst med grønne linser, stekt eple og ...... mmmmmm