søndag, februar 05, 2006

Breiflabben vi takker deg

Lørdag inviterte vi naboen på middag igjen, og denne gangen laget vi en "google-rett".
Det vil si at jeg kommer på noe jeg synes høres godt ut - denne gang "har lyst på fisk, og hadde det ikke vært godt med noe kreolsk-aktig?" og da fant jeg denne: Creole fish stew på Cooks.com.

Siden Helgø hadde tilbud på hel breiflabb (99 kroner kiloen!) og kjempefine blåskjell, så ble dette hovedbasisen vår- legg til noen skikkelig flotte scampi fra fryseboksen og en rykende ferskt maisbrød med chili, så er suksessen sikret. Knallgodt!

Her er Kreolsk fiskegryte slik den lages på Fremad i første forsøk (for det blir garantert flere!):

Kutt opp ca 1 kilo poteter, 3 medium store gulrøtter, to små squash, 1 stor grønn paprika og tre selleristenger i terninger. Grovhakk 2-3 små løk (rødløk, shalottløk, kapa...), 3 fedd hvitløk og en stor rød chili med frø og hinner. Lag til ca 1 liter grønnsakkraft/buljong og åpne en boks cherrytomater.

1. Sauter løken og hvitløken til den blir blank og gjennomsiktig, 2. ha i gulrøtter, poteter og selleri og surr dette i 5 minutter til. 3. Ha i paprika og squash og surr i enda 5 minutter. Så er turen kommet til 5. ett laurbærblad, en klype timian, tomatboksen og kraften. La hele stasen stå og kose seg til grønnsakene er møre (15-20 minutter).

Jeg stekte grønnsakene først i en wok, og hadde det over i gryten etterhvert sånn at alt er i samme gryte til trinn 5. Det er sikkert en smakssak, men jeg blir alltid litt sur av å ha så masse å baske med i gryta... På ett eller annet tidspunkt hadde jeg i noen kokte kikerter også, det smakte godt det.

Samtidig gjorde min vakre mann klar røren til maisbrødet slik at dette kunne settes i ovnen omtrent på trinn 5. det også.

Når godsakene står og koser seg i ovn og gryte, er det på tide å gjøre klar fisken (fjern bein og hinner og kutt i passe små biter (bitesized er et godt ord), renske scampiene (ta av skall og fjerne tarmen) og dampe blåskjellene.

Vi dampet blåskjellene med tradisjonell Fremad metode:

man tager en gryte
har i noen ss olivenolje
et par hakkede chili
to-tre fedd hvitløk
når dette freser litt
har du i blåskjell
og heller 1-2 dl hvitvin over
legger lokket på
og venter ca 5 minutter
hvis alle er åpne er saken klar, ellers lar du dem stå litt til

Behold skallet på 5-6 skjell til pønt, og rens resten.

Når grønnsakene er møre og fine tilsetter du passe mengde chilisaus og pepper, saften av 1 sitron, fisk og scampi.
La dette trekke videre i 5 minutter og tilsett blåskjellene til slutt. Bland godt og legg de hele skjellene på toppen med et raust dryss grovhakket bladpersille på toppen.

Sett gryta på bordet sammen med en stor kurv maisbrød, godt smør og en tørr hvitvin.
Mmmmm.....

PS: vil du ha oppskriften på maisbrød også?

Oppskriften er hentet fra min magiske bakebok "Brød fra hele verden" utgitt på Teknologisk forlag. Oppskriftene er veldig bra, og følger man oppskriften slavisk (i alle fall den første gangen man prøver) så blir resultatet alltid vellykket.

Klassisk maisbrød med chili

30 g smeltet smør (margarin om du vil)
150 g maismel
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ss sukker
2 vispede egg
1.5 dl skummet kulturmelk (eller naturell yoghurt, kjernemelk e.l.)
1.5 dl melk
1 rød og 1 grønn chili, fjern de fleste frøene og finhakk.

Sett ovnen på 220 grader. Smør en brødform godt, og sett den i ovnen så snart ovnen er varm. Formen skal bli skikkellig varm før du har i røren - det skal frese.

Bland alt det tørre i en bolle (inkl chili), og alt det våte i en annen. Rør forsiktig med en slikkepott til alt er godt blandet. IKKE rør for mye, da blir brødet tungt og kjipt.

Ha røren i formen (ikke brenn deg, få en voksen til å hjelpe deg) og stek brødet i 20-25 minutter. Serveres varmt!

Hvis du dropper chilien, så er dette er flott "nødbrød" når du har glemt å kjøpe brød og må ha noe å servere sultne menn, koner, unger eller gjester.

Ingen kommentarer: