lørdag, august 20, 2005

Sommeren er tilbake

I alle fall for en helg. Temperaturen er noenogtjuegrader og det er lummert som bare det. Men herligt!

Jenny stupte på trynet ned av en stol og bremset farten ved å treffe en skuffekant med øyet, pappan bremset ytterligere ved å klare å få tak i én fot før gulvkontakten var et faktum. Blekkaua og gode greier.
Det viser seg at dette er noe som går på parsellen Fremad og omegn - Julia og Lene ser ut som noen små slosskjemper de og.

Pappan skiftet bremser på bilen og Jenny hjalp til alt hun kunne. Senere på dagen var det IKEA-tur og blåskjellhandling på høyt nivå.

Mikkelsens og Tversovers kom på blåskjellaften med noko attåt i nitiden, og ble sendt hjem av et trøtt(anes) vertskap i halv-ett tiden. Litt kvess viste seg å være ganske mye mat....

Blåskjellkveld i Fremad - 6 personer

Sjekk blåskjellvarselet hvis du velger å plukke skjellene selv.
Gjør du som oss, så kjøper du dem for 19,90 eller 29 ,90 kiloen på en skikkelig butikk. I dette tilfellet Meny i Hillevåg.

Skjellene lager du naturligvis til slutt og gjør alt annet først. Når blåskjellene er ferdig dampet må alle sitte klar og hugge inn! Kalde blåskjell er ikke like kult som varme blåskjell. Sånn er det...

Først av alt så må du rense og sjekke alle blåskjellene. De som ikke lukker seg når du herjer med dem, de kaster du (hvis det så er noen som ikke åpner seg når de er dampet, kaster du dem også).

Varm god olivenolje (ca 4 ss) i en stor kjele, og fres et par teskjeer rød (eller grønn)currypaste i oljen.

Tilsett grovhakket
2 små eller 1 stor løk
1 liten rødløk
3 vårløk eller 1 purre
2-3-4-5 fedd hvitløk
1 fersk chili

Stek løken blank og legg i blåskjellene.

Hell over ca 2 dl Henkel Trocken eller annen (musserende) hvitvin. Jeg bruker Henkel Trocken fordi de kan kjøpes i kjempegreie småflasker (200 ml) båe taxfree og på Polet for en rimelig penge.

Legg på 12-15 aspargestopper oppå blåskjellene så blir de møre og gode...

Legg på logg og damp det hele i en (tja, cirka) 5-10 minutter eller til alle skjellene har åpnet seg.

Tilbehør for anledningen:

Tzatziki
1 beger Tine Matyoghurt
1 stk agurk fra Håpet økologiske (mye bedre enn trad. norsk slangeagurk!), skrelt og revet
2 fedd fersk hvitløk, revet eller finhakket
salt og pepper

Ha alt i en skål og rør rundt

Guacamole
2 godt modne avocado
1 chili
1 ss limejuice
2 fedd hvitløk

Ha alt i en skål og sett stavmikseren i arbeid

Basilikumpesto
1 stor bunt basilikum
40 g pinjenøtter (lettristet)
0,5 dl parmesan, finrevet (ikke juks)
2 fedd hvitløk
1,5 dl god olivenolje

Ha alt i morteren og støt i vei

Olje og balsamico
God olivenolje i en liten skål tilsettes god balsamicoeddik i passe mengde.
Varier gjerne med flere forskjellige oljer og eddiker....

Lurpak - dansk smør med "Groft Læsø salt"

Tomat spyd
tre
1 Finnøy-sherry tomat (er visst ikke nevnt på hele det stor internettet...tenk på det!)
1 liten mozzarellakule eller skive
1 basilikumblad
på coctailpinner

2 store baguetter (her skulle vi naturligvis servert husets spesialitet - focaccia - men vi orket rett og slett ikke bake...)

Når alle skjell og brød var fortært, så laget vi mer guacamole og spiste resten av sausene med tortillachips.

Serveres naturligvis med generøse mengder øl og hvitvin (eller rødvin om du vil).

Ingen kommentarer: