fredag, november 21, 2014

Mer brød

Jeg tenkte at det kunne passe godt med en ny brødoppskrift, det er tross alt bare et drøyt år siden jeg la ut en oppskrift her sist.

Okei, siden vi fikk ny verdensordning igjen, og det viste seg at det gikk an å lage brød uten å sette av en hel ettermiddag til jobben, så har jeg bakt mye brød. Oppskriftene varierer ikke så mye, men en liten endring gjør utrolig mye for smaken. Bare prøv! Mel, vann, gjær og salt i uendelig mange variasjoner.

Denne oppskriftssamlingen har jo alltid vært litt innadvendt, og nå kommer den nok til å bli enda mer innadvendt - det er på tide å skrive ned oppskrifter på mat som Jenny (10) og Marie (6) skal få lære å lage. Og da kan det nok bli litt omstendelig for folk flest. Sånn er det. Det gjør ikke noe, folk flest er jo ikke her.

Men denne oppskriften er mest for de voksne på fremad - varme jerngryter i ovnen er ikke noe for barn.

Du trenger en jerngryte med lokk og
1 ts sirup
4 dl kaldt vann
1/2 ts tørrgjær
500 g mel (hvete + rug eller spelt, litt sammalt er godt)

Bland det tørre, bland sirupen i vannet, og rør alt godt sammen. Dekk med plast, og la det stå til neste dag (det er ikke så nøye, bare det er lenge nok.. i alle fall 12-14 timer vil jeg si, men gjerne mer).

Dekk bakebordet med masse mel, hell deigen forsiktig ut av bollen og strekk den ut til en firkant. Brett inn hjørnene, gjenta 3-4 ganger, og sett til etterheving en time eller to (eller la være, det går også bra). Husk masse mel!
Sett ovnen på 230 grader med gryten i (ha litt mel i gryten også, bare for det). Ha deigen i gryten når den og ovnen er varm, stek i 30 minutter med lokk. Ta av lokket og stek i 15 minutter til.

Den lille teskjeen med sirup gir dette brødet en finfin og veldig barnevennlig søtsmak. Knallgodt med ost på!
 

Ingen kommentarer: