fredag, april 23, 2010

Asj, ka e det?

Det var på tide med en suppe på Øvre Fremad. Selv om været sett innefra kunne se ut til å være litt sommerslig av seg og kalenderen for så vidt var enig i det, så var realitetene slik at det var suppe som var påkrevd. En tykk og varmende suppe, passende for dager som starter med å skrape bilrutene for is.

Du trenger:
2-3 gode pølser
Gulrot
Selleristang
3-4 poteter
2 bokser tomater
1 boks røde linser (ca 300 g)
5-6 ss kyllingfond
Sitron
Salt og pepper
Hot chilisauce

Denne suppen er egentlig en linsesuppe, men hvis du for eksempel velger å heller kalle det en grønnsakspuré så er det vel omtrent like presist.
Du begynner i alle fall med å steke noen skiver god pølse (chorizo, andouille, chilipølse eller noe lignende). Jeg bruker rett og slett en stor sautépanne til å lage suppen i så blir det mindre oppvask, men det gjør du selvfølgelig som du vil. Mens pølsene brunes lett, kutter du en gulrot, en selleristang og 3-4 poteter i fine terninger. Grovhakk en løk og noen fedd hvitløk. Ta pølsene ut av pannen/kjelen og fres grønnsakene kjapt, ha i potetene, hell over tomatene, ha i linsene, kyllingfond og 5 dl vann. Kok ca 20 minutter eller til potetene er møre. Kjør hele greia glatt (eller til den konsistensen du måtte foretrekke) med en stavmikser.

Smak til med sitron, salt og pepper. Hvis det er litt tamt så har du i litt mer av alt + litt hot chilisaus (og en liten dash Worcestershire saus, det gjør seg alltid), varmer pølsene i suppen og setter pannen på bordet. Server med noen dråper olivenolje og ristet brød.

Hvis du har unger som er litt halvkresne på å spise ting de ikke umiddelbart kan se hva er, så kan du varme litt tomatbønner og servere sammen med pølsene og litt rå grønnsaker. Like sunt, men mer tilpasset de som må identifisere hver minste bit før de putter det i munnen… Stavmikserbehandlede supper er et hån mot denne gjengen.

2 kommentarer:

Satch sa...

Ypperlige suppa for ein kalde og våde mandag! Dessuden fant eg ein fine måde å bruga basilikumoljå mi på... Takker!

Kristine sa...

Så bra! Va basilikumolja et genialt trekk? Det ska eg jammen prøva.