søndag, april 25, 2010

Vannbakkels og greier

Vi satt og moret oss med "Masterchef" her en kveld. Jeg liker å se folk lage mat, jeg syns Jan Vardøen er kul, Hellstrøm litt i overkant frekk og han siste er jo fin på håret. Der ble deltakerne presentert for en Mystery box der hovedingrediensen var egg. Masse egg og en god del annet snadder. Oppgaven? "Lag to retter med egg." To av deltakerne laget egg og bacon. Resten overrasket med omeletter. Say no more.

Nåja, grunnen til at jeg skriver om dette nå, er at jeg var mer enn litt forundret over at ingen valgte å lage vannbakkels. Det er jo godt, enkelt å lage, og kan kombineres med nesten alt. Og så kan det jo faktisk virke bittelitt imponerende også. Så når vi i dag skulle invitere på burdsagsfeiring for gulljentene, farfar og tante Ingunn, så var det Masterchefinspirasjonen som kom til meg og drev meg til bakkelsgryten.

Det eneste du trenger å ha i huset er faktisk smør, hvetemel og egg (og vann i springen).

Kok opp 2,5 dl vann og 125 g smør. Sikt 125 g hvetemel og ha alt melen opp i kjelen på en gang. Slå av platen og rør som bare rakkern. Deigen skal bli jevn og slippe bunnen av kjelen. Avkjøl deigen. Den skal ikke bli kald, bare litt mindre varm.

Sett ovnen på 200 grader (ikke varmluft), og gjør klar to stekeplater med bakepapir.
Gjør deg klar til en ganske krevende fysisk oppgave - eggene skal røres inn i deigen.

Ta ett egg om gangen og rør som pokker. Når du begynner å røre blir alt utrolig glatt og merkelig, og det hele ser ut til å skille seg. Ikke fortvil - bare rør kraftigere! Plutselig samler det seg og deigen blir fin og glatt igjen. Gjenta med tre egg til (fire til sammen altså). Rør voldsomt. for hvert eneste egg.

Når dette er over så, ja, hm, altså, da skal du jammen røre litt til, nærmere fem-seks minutter til vil jeg si. Slitsomt javisst, men siden resultatet tilsvarer innsatsen, så stå på.

Ta et par spiseskjeer og lag 15 , 16, 17 fine topper. Ha god plass rundt hver, de hever voldsomt (hvis du har vært tro mot røreregimet). Stek i 25 - 30 minutter.
NB: du må ikke åpne ovnen de første 20 minuttene, det er en fryktelig synd og selveste oppskriften på katastrofe i vannbakkelsbransjen (hvorfor folk på død og liv skal åpne ovnen i tide og utide er jeg jammen litt usikker på...).

Taram! - ca 27 minutter senere har du de flotteste og luftigste hule bakkelsene du kan tenke deg. Hiv inn brett nummer to, og nyt synet av de vakre bakkelsene.

I dag er det bursdag, og da er det bare rørte bringebær og kremfløte med vaniljesukker som gjelder. Andre dager kan det være en klatt blåskimmelost og et glass rødvin som frister mest som ledsagere til bakkelsene.

Ingen kommentarer: