mandag, desember 01, 2008

Pinnekjøttbrandade

I anledning det store julebordet på Fremad forsøkte vi oss på noe helt nytt og veldig underlig, nærmere bestemt en såkalt brandade med pinnekjøtt og kålrot. Og resultatet ble som tenkt: litt snedig, men ganske godt.

brandade
[brahn-DAHD]
The famous brandade de morue of Provence is a pounded mixture of salt COD, olive oil, garlic, milk and cream. This flavorful puree is served with CROÛTES and often garnished with chopped black truffles. Other salted or smoked fish can also be used to make brandade.

© Copyright Barron's Educational Services, Inc. 1995 based on THE FOOD LOVER'S COMPANION, 2nd edition, by Sharon Tyler Herbst.


Vi laget en porsjon som skulle være nok til ca 6 personer. Først tar man frem Fremad 111s tradisjonelle pinnekjøttoppskrift og følger den. Det vil si at man kjøper kjøttet der man skal - du trenger ca 1,5 kilo fenabog - vanner det ut og damper det. Ta vare på litt av kraften.

Deretter går vi tilbake hit, og fortsetter freidig med å plukke kjøttet av beina og rive ca halvparten i små små strimler.

Resten deler du i små terninger og sprer utover på et stekebrett. Disse skal grilles kjapt i ovnen til de blir sprø og crispy, og serveres sammen med stappen (eller brandaden om du vil).

Kok ca 1 kilo gode mandelpoteter, 1 passe stort kålrabihode og 2-3 gulrøtter. Mos disse til det ugjenkjennelige - finhetsgrad etter smak - ha i ca 2-3 dl h-melk og litt av fettet i kraften (guffen grålig masse på toppen av kokekraften). Vil du bruke stavmixeren må du gjøre det nå…

Når du er enig med deg selv om at konsistensen er perfekt, har du i pinnekjøttstrimlene, peprer kraftig og blander godt. Hvis det mangler fett eller salt (noe som vel egentlig burde være umulig med pinnekjøtt som ingrediens, men det gjorde altså det i vår…) så får du bare tilsette mer fett og salt.

Smør og fløte er selvfølgelig også godt i en rett som denne, så hvis du har fasong og blodårer til det så er det bare å kjøre på.

Grill pinnekjøtterningene raskt like før servering, skjenk opp akevitten og server.
Jo varmere, jo bedre.

Ingen kommentarer: