søndag, september 28, 2008

Fiskegrateng

Småbarn er underlige skruer. Jenny er ikke noe unntak i så måte. Hva som egentlig forgår i det lille hodet på det jevne er nesten umulig å sette seg inn i. Det eneste som er sikkert er at det er rimelig travelt der inne. Uansett, når det gjelder mat generelt og middag i særdeleshet og hva akkurat dette småbarnet til enhver tid har lyst til å smake på, blir dette faktisk en større og større gåte for oss jo eldre hun blir.
Derfor var jeg litt perpleks når hun på et besøk hos mormor hev i seg fiskegrateng i mengder som kunne gjort en god gammeldags tømmerhogger oppblåst og kvalm. Fiskegrateng er godt det, herlighet, men hallo?

Så - med dette i bakhodet var jeg litt skeptisk til å lage fiskegrateng når småen bestilte dette. Normalt vil det å faktiskt effektuere en bestilling fra den kanten medføre følgende scenario: barnet tar allernådigst en liten smakebit med påfølgende snøfting og høylytte erklæringer om at man er mett og tusen takk for maten og kan eg gå fra bordet?

Men - mamma skulle ut om kvelden, 600 gram hysefilet lå klar i kjøleskapet og pappan liker jo godt fiskegrateng uansett, så jeg gjorde et forsøk.
Og Jenny? Spiste som en bryggesjauer og "palte" restene til dagen etter.

Betyr dette at fiskegraten er bankers i 111? Neppe.
Men her er uansett oppskriften (som er en blanding av "tikronersboken" og mormors variant og passer til ca 600 gram hvit fisk evt 4-5 personer):

Lag en (fyldig) hvit saus ved å smelte 3 ss margarin og røre inn 6 ss mel. Spe med 6 dl melk. Skjær 600 g rå fiskefilet i stykker og ha disse i sausen, la det koke i ca 5 minutter. Kok ca 125 g makaroni og sil av vannet. Ha makaronien i sausen og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Hvis du gidder kan du skille 3 egg, ha plommen i sausen og puske opp hvitene og vende disse inn. Hvis du ikke er i det hjørnet tar du bare hele eggene i gryten og rører i vei. Uansett - ta kjelen av platen før du har i eggene.

Ha hele suppedasen i en ildfast form og strø over brødsmuler (kjør et par skiver brød i matmøllen). Skjær et par klatter margarin og legg på toppen. Stek i ca 45 minutter på 200 grader.

Server med kokte poteter og smørdampede gulrøtter (et alternativ er å rive gulrøttene, men da vil nok de fleste finne frem en smørklatt til å ha på potetene og gratengen uansett og da er man forsåvidt like langt sånn ernæringsmessig...nesten da).

Kanskje liker hun det neste gang også. Kanskje finnes det en mann i månen også.

1 kommentar:

Norske blogger sa...

Hei! Har dere lyst til å legge dere til et samlested for Norske blogger, er dere velkommen til å det:) Sjekk siden:)