søndag, mars 05, 2006

Kremet bouillabaisse

Kremet fransk fiskesuppe for 5 sultne på en lørdagskveld med minusgrader

Ingredienser:

1 kg filét eller ca 2 kg hel fisk, flere sorter kan brukes
500 g friske blåskjell eller 150 g rensede
ca 1/2 kg reker med skall 200 g rensede
2 - 3 ss olivenolje
ca 1 dl sjalottløk eller småløk
½ - 1 purre
2 fedd hvitløk
1-2 gulrøtter
1/4 sellerirot, ca 100 g
12 dl god fiskekraft eller fiskebuljong
2 dl kremfløte
1 dl tørr hvitvin eller eplejuice blandet med
1 ts hvitvinseddik
2 - 3 ts salt
3 ts rosépepper


Tilberedning:

Blåskjell med skall, vaskes og kokes i 1 dl vann eller hvitvin, kraften brukes i suppen. Fres finhakket løk og hvitløk lett i oljen. Tilsett resten av grønnsakene fisk-/blåskjellkraft, hvitvin og rosépepper. Kokes til grønnsakene er nesten møre. Legg i fiskestykkene, varm opp suppen til rett under kokepunktet og la trekke til fisken er kokt. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Ha i rensede blåskjell og reker, må ikke koke bare bli varme.


Modifisering: freste en hakket chili m/frø sammen med løken, og dampet blåskjellene i hvitløk, chili og hvitvin.
Tilsatte et par spiseskjeer god olivenolje i suppen etterhvert og en hel del nykvernet svart pepper.
Kokte fiskekraft på torskebein, salt og pepper (30 min) og kamsjatkaskall (siste 20 min)
Vi brukte matfløte i stedet for kremfløte og en god del mer hvitløk enn oppskriften....


Breiflabb - først
Rå tigerreker - 5 min senere
Rå Akkar - etter fløten
Dampede Blåskjell - etter fløten
Kokt Kamsjatka-krabbe - helt til slutt

Jeg har glemt hvor jeg fant originalen... det er dårlig stil det. Beklager! Men den ble sykt god!

Ingen kommentarer: