onsdag, april 25, 2012

Imponer som brødbaker uten svette og kav

Her er oppskriften på et par knallgode, eltefrie brød. Det ene krever ingenting, det andre nesten ingenting.

Først og fremst - et imponerende godt og enkelt brød helt uten arbeid:
(Jeg bruker en stor, jerngryte, har du en mindre gryte kan halv porsjon være tryggest...)

Mål opp ca 550g hvetemel, ca 150g speltmel og 150g fibra (eller litt mer eller mindre, hovedsaken er at det blir ca 850g til sammen),

1 ts gjær og 4 ts salt. Rør sammen med 7,5 dl vann. La stå.

12- 24 timer senere setter du en jerngryte i ovnen, setter ovnen på 240 grader og heller deigen ut på en (svært) godt melet kjøkkenbenk (jeg bruker et underlag a vsilikon, så trenger jeg ikke vaske benken en gang etterpå). Fold inn "hjørnene, og la deigen hvile mens ovnen varmer seg opp.

Ha deigen opp i den varme gryta, sett på lokk og stek i ca 30 min. Ta av lokket og stek i ca 12-15 min til.


Ferdig.



Den andre oppskriften har jeg fått fra Hoffalene i sandsgata, og dette er utrolig gode brød dette også.
Ikke overraskende skal du også her måle opp nøyaktig de samme ingrediensene: vann, gjær, salt og mel (PS: du trenger tre-fire isbiter).
Til et relativt lite brød går det med 3 dl kaldt vann og 10 g fersk gjær (evt 1/2 ts tørrgjær) - rør ut gjæren. Bland inn ca 400 gram hvetemel og 1,5 ts salt. Rør sammen og la den stå i ca 30 min.

Etter 30 min bretter du inn "hjørnene", og lar den deretter hvile 30 min til. Gjør dette tre ganger. Etter den tredje bretterunden, lar du den stå 1 time.

Ha på litt ekstra mel, og hell deigen ut på benken. Dra den ut til en firkant, og brett inn hjørnene for siste gang, og la den ligge og heve med skjøten ned ca 1 time.

Sett ovnen på 250 grader, og sett inn to plater. En i midten og en helt nederst.

Løft brødet inn på platen midt i ovnen, og sleng isbitene inn på den nederste platen. La brødet steke i 30-35 min. Det skal nesten bli brent på skorpen, men hvis det blir altfor mørkt kan du senke temperaturen litt (til ca 225 grader).

Ferdig med det også gitt.

Dette brødet kan selvfølgelig også lages med en andel fullkorn, rug eller sammalt hvete, men da må du nok øke hevingen til ca 45 min om gangen.

Se der, ingen svette, bare litt mel rundt omkring!

2 kommentarer:

Åsmund sa...

Denne bloggen skal jeg følge! Brødoppskriften så spennende ut.

Kristine sa...

Så hyggelig! Da får vi prøve å skjerpe oss litt!