tirsdag, desember 22, 2009

God jul!


Årets juleprodukt fra Red Tops er altså harissa, en nordafrikansk oljebasert krydderpasta med distinkt julete smak. Denne versjonen smaker masse sitrus og er bittelitt sterkere enn tradisjonell norsk julemat. Det må man nesten kunne si. Litt sterkere enn medisterpølser og svisker, definitivt.
Harissaen holder seg flere uker i kjøleskapet, så det er bare å kjøre i vei med en relativt stor porsjon (eller halver oppskriften hvis du er pysete eller gjerrig på sitrusen).
Til ca 5 desiliter ferdig harissa trenger du 100 gram semitørkede tomater (tørkede er helt OK, men da må du legge dem i bløt noen minutter i varmt vann før du bruker dem), 100 gram tørkede aprikoser, 6 hele chili (fjern frø og hinner i noen eller alle hvis du er redd for at det blir for sterkt), 1 ss spisskummin, 3 kvaster med mynte og 4 dl rapsolje (kaldpresset).
Så langt var det ikke mye arbeid? Resten er kanskje litt mer arbeidsintensivt, men ikke verre enn at det er unnagjort på 5-6 minutter.
Ha alt over i en matmølle eller blender, og finn frem sitrusen. Du trenger 2 store appelsiner og 1 sitron. Riv alt skallet fint (ikke få med noe av det hvite, det er beiskt og ufyselig) og press all saften ut av fruktene. Ha dette i blenderen sammen med resten. .
Kjør matmøllen i noen minutter, og smak til med salt og pepper. Blandingen skal være luftig og ikke helt glatt. Litt klumper vil vi tross alt ha. Det skal jo vises at det er hjemmelaget...
Spises til nesten hva som helst. Forbausende godt til Ikeas kjøttbullar, smashing til ost, knallgodt til alt som er grillet, köfte er sikkert genialt, og tja, ja, hva som helst som kler litt chili og sitrus.

- og nå kom akkurat Ravnen innom med et nybakt rugbrød med sløyfe på. Det er ikke vondt med jul på Fremad.

Ingen kommentarer: