mandag, januar 07, 2008

Nyttårsmeny

Godt nytt år! Spiste du noe godt i fjor? Det gjorde vi. På nyttårsaften spiste vi oss ut av det gamle og inn i det nye året. Hurra!

Vi feiret starten på året som kulturhovedstad i selskap med selveste kultureliten i 115. Til og med vår lokale representant for organisasjonen 2008 var hjertelig tilstede. Kan det bli bedre enn det?

Vi spiste oss gjennom kvelden, der Sigrid var første mann i seng ca kl 20 (før forretten), Julia kubbet i sofaen ca kl 23 og hele familien fra 111 inntok horisontalen en time inn i det nye året. Jenny var ikke den trøtteste blant oss, for å si det sånn...

Kvelden startet med en forrett av sprellende ferske kamskjell, pepret og saltet og hurtigfrest i pannen (115 har dykkende trekkspillkamerater som kommer innnom på selveste nyttårsaften med ferske kamskjell).

Vi fortsatte med blomkålsuppe a la Trond Moi (forrett til 6-8 personer):
Det meste gjorde vi klart på forhånd - del et ett stort blomkål i fine buketter og kok det mørt i 6 dl grønnsakskraft. Ta ut noen fine buketter og legg til siden. Kjør suppen glatt med en stavmikser (eller i en blender).

Tørk noen skiver parma- eller serranoskinke i ovnen, 170 grader i ca 40 minutter (de skal bli helt sprø, men ikke brent).

Frityrstek noen kvaster bladpersille - ca 5 sekunder i nøytral olje. Samme her - sprø, men ikke brent.

Ta alt med over til naboen sammen med en1/3 kartong matfløte. Kok opp suppen med fløte, og smak til med salt og pepper, legg en blomkålbukett i hver skål og hell suppen over.

Pynt med et par skinkechips og dander litt frityrstekt persille på toppen.

Måltidet fortsatte med hovedattraksjonen: helstekt kveite med sitron, servert med verdens beste og feteste potetstappe (med pastinakk, hvitløk, smør og fløte...) og masse asparges. Mmmm. Det var sykt godt.
115 kjenner naturligvis også mennesker som kan levere hel fersk kveite på nyttårsaften når alle andre er utsolgt for alt. Vi for eksempel - skulle egentlig lage blåskjell som forrett, men det fantes ikke et usselt lite skjell å oppdrive noe sted på land. Tilskuddet på Fremadstammen viser seg å være veldig, veldig bra...

Etter et "lite" hvileskjær med diverse oster servert med melbatoast, mandelhonning og fikensyltetøy, avsluttet 115 serveringen med rause prosjoner creme brulee.

Og det nye året kunne smelles inn.

Sukk.

Et bittelite savn etter å kunne drikke massevis av champagne må nok innrømmes, samt en ørliten følelse av at noen mangler når vi går inn i et nytt år uten å feire sammen med Tversovers for første gang på mange, mange år (der vi pleier å straks gå over til å feire Gnuens bursdag så snart rakettene har stilnet).

PS: Kryss i taket - Jenny sov til kvart over ni, det er det lengste hun noensinne har sovet på morgenkvisten. Fina jentå.

Ingen kommentarer: