onsdag, mars 28, 2007

Basisingredienser

For en stund siden lovet jeg å sette opp en liste over hvilke basisingredienser vi her på Fremad mener at man bør ha i heimen.

Når jeg listet hva vi selv til enhver tid har tilgjengelig på kjøkkenet, gikk det opp for meg at dette sannsynligvis er skikkelig overkill for de aller fleste (oss selv inkludert), og at en liste over basisingredienser burde være noe mer nøktern. Når jeg deretter listet det absolutt mest nødvendige, ble det åpenbart at det er en del ingredienser man absolutt burde ha i hus selv om det strengt tatt ikke er 100% nødvendig.

Når det er sagt, så er det jo ingen som dør selv om man skulle mangle absolutt alt på listen...
Dette resulterer i en liste med følgende nivåer:
Basis *
Utvidet basis **
Fremad

Hvorfor er det enklere å lage mat med et visst basisutvalg i skapene? Fordi det begrenser middagsinnkjøpene til et par nøkkelingredienser, og du kan vente til du kommer hjem med å bestemme akkurat hva det er du har lyst til å lage.

Hvis du for eksempel har lyst på kylling, stikker du bare innom butikken og kjøper et fjongt Liveche-bryst. Når du kommer hjem, er det bare fantasien, kunnskapene, kokebøkene eller internett som legger begrensninger i kokingen Nåja, kanskje ikke helt, men hvis du har et godt utvalg hjemme så kan du jukse til de aller, aller fleste retter. I går skulle jeg lage aspargeskrem, men måtte bruke melk i stedet for fløte (fløte inngår altså ikke i Fremads basisutvalg) - kanskje ikke helt det samme, men det smakte godt)

Du kan ovnsbake det med honning og sennep, koke pasta og lage tomat/avocadosalat med masse vinaigrette.
Du kan lage curry (riktignok litt sløsing med et fantastisk stykke kjøtt, men godt allikevel).
Du kan strimle kjøttet og bruke det i en tom yam suppe.
Du kan lage kyllingsuppe med mais og chili.
Du kan krydre det med spisskummin, koriander og chili, steke det i ovnen strimle det og servere kyllingfajitas med guacamole og salsa.

Altså:
Basis *
Utvidet basis **
Fremad

Krydder/sauser

Sort pepper (hel)*
Chili (pulver*, tørket** og frisk)
Salt (havsalt)*
Spisskummin (hel og malt*)
Karry (hot)*
Kanel*
Basilikum*
Timian*
Oregano*
Sukker*
Ingefær (malt)**
Mynte
Laubærblad
Grønn pepper
Sitronjuice**
Limejuice
Fiskesaus
West Indian Hot Pepper Sauce
Friske krydderurter (holder seg bra hvis du bare vanner fra skålen)
Koriander *
Basilikum*
Rosmarin *

Hermetikk

Kikerter **
Røde bønner**
Tomater*
Tomatpure *
Kokosmelk **
Artisjokkhjerter
Mais*

Tørrvarer

Pasta*
Ris*
Couscous**
Puy-linser **
Hvetemel (siktet, sammalt fint og grovt) evt spelt*
Semulegryn
Havremel (mel og gryn)
Maismel
Bulgur
Tørrgjær*
Bakepulver
Natron

Nøtter og tørket frukt

Rosiner*
Aprikos
Pinjenøtter*
Cashewnøtter

Grønnsaker

Avocado**
Rucula
Isbergsalat*
Tomater*
Løk (alle varianter)*
Hvitløk*
Paprika**
Ingefær*
Lime
Sitron**

Oljer

Olivenolje*
Solsikkeolje**
Rapsolje*
Sesamolje

Eddik

Vanlig 7%*
Balsamico*
Hvitvinseddik**
Sushieddik

Andre ting man bør ha

Oliven*
Parmesan **
Hvitvin
Peanøttsmør (uten tilsetninger, bare knuste peanøtter)
Kapers
Naturell Yoghurt*
Honning *
Sennep *
Soltørkede tomater*

og så har jeg sikkert glemt en hel haug... kommer tilbake

Ingen kommentarer: