tirsdag, juli 11, 2006

Bøker & Børst

I går var jeg på Bøker&Børst for første gang i mitt liv; og det var som å komme hjem.

Fem år bak baren på gamle Cementen har satt sitt preg, og det var ubeskrivelig godt å komme inn i lokalene i Holmagadå - der sto Pål bak disken, Pia raste rundt og i bakgården satt Trygve Bøe og tronte med et glass te.

Det var som å komme inn i en nymalt symbiose av Skjenkestuen og Cementen, bare med mye bedre kaffe, større meny og masse unge mennesker.

Cementen var i sin tid selve kjernen i det stavangerske filmmiljøet (og er det kanskje ennå?), noe som på mange vis tilfeldigvis er på grunn av lille meg (naturligvis er selve Cementen også ansvarlig - i alle fall litt - med sjefskranfører Gøran Fransson i første rekke, men for enkelhets skyld påtar jeg meg en god slump av æren).
Jeg jobbet på Cementen, og studerte sammen med bl.a. Ketil Torgersen, Pål Jackman (som begge spilte i det utmerkede bandet Ketil & the Kippers) og Arild Østin Ommundsen.
Ketil trengte jobb, Cementen trengte folk og kombinasjonen viste seg å være utmerket. Egentlig så begrenset mitt bidrag seg til dette, og til å servere øl til alle døgnets tider, naturligvis, men allikevel?
Disse gutta hadde ambisjoner, nettverk og tiltrekningskraft, og Cementen ble "a home away from home" for en helt spesiell krets kreative talenter.
Resten er som man sier...historie: Kristoffer Joner ville ha jobb i baren og kjøpte liksågodt halve puben noen år og filmer senere, Marco Kravic vasket først og fikk deretter jobb i baren, Bjørn Ravn Carlsen jobbet der i enda flere år enn jeg, Gro Elin Hjelle, Nina Lill Vestre og Vegard Hoel fikk jobb, Silje Salomonsen fikk jobb, Pål Jackman tappet noen tusen liter pils, Kaizers mer eller mindre debuterte der.... det er mange miniceleberiteter som svirrer rundt Cementen og jeg har i alle fall mistet oversikten - og da har jeg ikke begynt å nevne gjestene...

Pia Noreger og Liv Agathe Backer er ildsjelene bak dette som visstnok var pappa Odd Noregers siste prosjekt - så gå på Bøker&Børst og drikk øl!

PS: Cementen driver fremdeles, men med nye eiere og hippere image. Absolutt verdt en tur, uansett.

PPS: Gjerdet er ferdig - uten kommentarer fra Hersens Plageservice denne gang.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Kristine.

Takk for hyggelig kommentar i bloggen min, både om blogg og hund (som jeg er veldig glad i ;-)

Men når jeg nå sitter å leser din blogg oppdager jeg at jeg vet hvem du er. Jeg er jo en av disse stamkundene dine fra dengang på cementen. Litt vel stamkunde syns jeg selv i ettertid. hehe.

Morsomt.

M:)rten

Kristine sa...

Hei! Så kjekt. Kem e du?

Anonym sa...

Hey. Mens jeg satt å leste i bloggen din hadde du allerede svart :)

Jeg fløy *mye* på cementen, hang en del sammen med Ketil Torgersen i tiden før jeg flyttet (95), spilte gitar i Skanksters (i starten av orkesterets historie)og gjorde meg vel litt bemerket i miljøet, tror jeg.

2 bilder jeg vet om på nett:

http://www.mortenflaten.com/blogg/041004141701_jubileum.html

http://motorpsycho.fix.no/images/mortenflaten.jpg

Jeg tror jeg linker til bloggen din, om det er greit, jeg likte den :)

M:)rten

Kristine sa...

aha, nå synes jeg nok jeg husker hvem du er/var...

fikk bare opp motorpsycho-linken da, men hvis det er representativt og du har litt østlendingdreis i dialekten så tror jeg nok at jeg vet hvem du er.

så bra.

selvfølgelig kan du linke til bloggen min, det er bare kjekt det.

det er jo stort sett bare rør og fremadpatriotisme, men det er veldig hyggelig hvis du følger med oss.

Jeg har lest en god del i din, og lenker gjerne jeg også.

Anonym sa...

Ingenting gleder meg mer en rør, de beste bloggene er stort sett det, i mine øyne. (Der brøt jeg kommaregelen gitt)

Joda, bilde er 10 år tilbake i tid, men jeg tror det er representativt :) Østlandsdialekt, tja, snakker en form for bokmål med et hav av bokmåliserte stavangerutrykk.

Jeg linker og sier takk for det samme :)

M:)rten