tirsdag, juli 12, 2005

Enda mer stakkarslig stakkar

Huff, den bittelillejentå sov skikkelig dårlig i natt...hele pamilyen gikk litt i svime i morges, men Jenny virket tross alt OK. Vi leverte henne hos Linda og installerte oss ved telefonene på Statoil.

Klokka tolv var det slutt - hverken mat, søvn eller tur var noe særlig stilig, og med tempen oppe i 38,8 så ville Linda gjerne at vi skulle komme og ta oss av barnet vårt.
Og det måtte vi jo naturligvis gjøre... for anledningen ble det mamman som ilte til assistanse.

Ved et litt snedig sammentreff så var Jemima&di akkurat i ferd med å låse seg inn når vi kom hjem, så jeg putta jenta i vogna og trillet i vei. Skulle ikke ta lang tid å få denne snuppa til å sove, nei!

En time og førti minutter senere kom vi hjem, mamma svettet som tusan, jenta drakk sjokolademelk og var trett, varm, syk og lykkelig. Trøtt jeg? Neisj!

Nå ja, et bleieskift senere og med litt melk på tanken, så var det boms i seng og inn i drømmeland.

Middag? Hadde planlagt fiskesuppe på grunn av utilsiktet breiflabboverskudd fra mandagens uteblivelse (amerikanerinnen) - men det kunne virke litt vel varmt for den slags...

Gikk for fiskesuppe, men la an en litt orentalsk vri i stedet fro den kremede norske varianten. En "jukse" Tom Yam for en fin sommerdag.

Alle mål er slumpemengder som justeres etter "hva man haver"-prinsippet.

Ca 0,7 liter god fiskekraft (gode fiskebein og rester med hvitløk, chili, løk, hvitvin, sitrongress blir bra)
Kok opp kraften

Tilsett
Ingefær, sitrongress, hvitløk, chili, vårløk - i skiver, mengde etter smak (og avhengig av kraften)
3-4 limeblader
ca 50 g sopp i skiver (champ, shitake, østers, hva som helst...)
7-8 cherrytomater delt i to
8-10 biter breiflabbfilet (eller annen god fisk), ca 2x2cm biter
3-4 hele piri-piri (til pynt og til de tøffe)

La suppen trekke i 5-7 minutter og tilsett
2 ss limejuice (saft fra 1 lime er plenty)
1 ss fish sauce
frisk koriander, grovhakket

smak til med mer krydder hvis den er for bleik, hvis den er for sterk....tja, drikk vann?

Server med kokt ris, brød, skalldyr....eller ingenting.

Kjepphester:

Hvis du ikke har fisk å koke kraft på, ikke bruk "fiskebuljong"! Det smaker elendig. Kok kraft på grønnsaker, bruk grønnsakbuljong, eller basér suppa på kylling i stedet. Fiskebuljong både lukter og smaker vondt. Invandrerforretninger selger "tom yam paste" - et veldig godt alternativ.

Frisk koriander er ikke det samme som tørket koriander. Ikke i det hele tatt.

Beine veien - knallgode cherrytomater og andre jordbruksprodukter. Et kjempebra initiativ som vi støtter så sant vi har muligheten, der poenget er at varene skal ha kort vei fra produsent til forbruker, og at forbruker skal få opplyst produsentens navn.

...og i morgen kommer farmor for å passe den bittelille stakkaren. Det blir bra!

Ingen kommentarer: