torsdag, august 01, 2013

Andre boller

Jeg har endelig klart å lage verdens beste boller (i følge mine normalt svært kritiske barn), og da må oppskriften nøye nedtegnes for fremtidige behov. Første forsøk ble gjort i Toscana, uten vekt eller litermål, det er mulig at det er derfor de ble så luftige og fine...

Ok. Mål opp ca 550 g hvetemel og 100 g smør. Smuldre smøret i melet (ikke ta med alt melet, hold igjen litt til utbakingen). Varm opp ca 3,5 dl melk til 37 (fersk gjær) eller 45 (tørrgjær) grader. Bland ca 90g sukker (noen synes dette er altfor lite sukker, dem om det), en halv teskje salt og eventuelt tørrgjær (fersk gjær løser du opp i melken, akkurat som på skolekjøkkenet in the old days) i melblandingen og tilsett melken. Hvis du bruker en kjøkkenmaskin så tilsetter du melken i en tynn stråle mens maskinen går.

Hvis du vil ha kardemomme i, så er det bare å stå på, det liker hverken pappa eller unger her i huset, så vi lager dem uten.

Elt sammen til en løs, blank og rimelig glatt deig. Hev under plast i ca 45 minutter.

Bak ut boller i den størrelsen du trives best med. Bruk resten av melet til å gjøre deigen håndterbar, men ikke overdriv. For mye mel = tunge, kjipe boller.

Hev ca 15 minutter, eller enda litt lengre hvis du har tålmodighet til det. Denne deigen er vennligsinnet og enkel å ha med å gjøre, så det er bare å ta det litt på feelingen.

Sett ovnen på 225 grader, pensle bollene med egg så de blir blanke og fine, stek dem i 12-15 minutter (litt avhengig av hvor store du har laget dem) og server så snart det går an å holde dem med de ytterste fingertuppene.

Hurra!

Ingen kommentarer: