torsdag, mai 14, 2009

Sånn kake som Reidun lager

Vi har nå lagt bak oss en hel maraton med feiring og jubel. Vi har feiret 74 år, 15 år, 75 år, 45 år, 1 år (jeiii Marie!), konfirmasjon, 43 år, 5 år (jeiii Jenny!) og 9 år i løpet av 2 hektiske måneder. Det blir mye kaker av den slags.

Et av selskapene litt tidligere i år introduserte Jenny for sjokoladefondant-konseptet. Et lykketreff for en liten sjel. Masse sjokoladekake (favoritt!) og masse flytende sjokoladekakedeig (superfavoritt) på en gang, servert med is og bær. Sjelden har en liten rødtopp vært lykkeligere eller mer sjokoladeskjeggbefengt...

Bestillingen til gullbarnets første bursdagsfeiring (den første av i alt tre feiringer) var derfor krystallklar: hun ville ha "sånn kake som Reidun kan lage". Mamma ringte sporenstreks Reidun og fikk følgende oppskrift:

Trikset med denne kaken er å steke den akkurat passe. Dette er lettere sagt enn gjort. Du må gjøre en nøyaktig beregning av ovnens effekt og reelle temperatur, størrelse, form og gods i formen, inngangstemperaturen på de enkelte råvarene og en masse andre kjente og ukjente faktorer, eventuelt steke den i ca 10-13 minutter på 225 grader. Hvis den ser ferdig ut, så er den sikkert det.

Smelt 200 g mørk sjokolade og 200 g smør eller margarin. Avkjøl.

Pisk eggedosis av fire egg og 2 dl sukker. La maskinen gå helt til du er helt sikker på at den er ferdig, og la den gå en god stund til. Eventuelt kan du forsøke den gode gamle Ole-regelen: skriv Ole med eggedosisen (standard formskrift funker bra), og hvis O-en fremdeles synes når du er ferdig, så er eggedosisen klar.

Bland sjokolade, smør og eggedosis. Ikke rør så voldsomt, da er mye av poenget med å piske eggedosisen luftig borte.

Mål opp og sikt 2,5 dl hvetemel (ca 150 g) og 1 ts bakepulver i den brune guffen. På dette tidspunkt er Jenny nesten hysterisk i sin iver etter å slikke diverse kjøkkenredskaper rene for sjokolade og eggedosis.

Hell røren over i en smurt springform, og sett i gang med stekingen. Følg med! Ellers blir det triste greier...

Sikt litt melis over og pynt med sitronmelisse eller sukkerdrasjerte fioler hvis du er skikkelig avansert. Det er ikke nødvendig, kaken ser ut som et vrak etter aller første kutt. Men godt, det er det.

Server for eksempel med is og/eller friske bær.

En liten ekstraservice til den vitebegjærlige kakebakeamatør - Generelle kakebakeregler a la Fremad:

- følg oppskriften, noen har tenkt, feilet og justert før de skrev den ned.

- bruk vekt, det er veldig lurt

- bruk tempererte råvarer

- du kan ikke erstatte bakepulver med gjær (eller vice versa)

- ett egg i en oppskrift er som regel ca 50 gram, de store frokosteggene er.. ja, store.

- flytende margarin har ikke nødvendigvis de samme egenskapene som smør

- følg med når kaken står i ovnen, det eneste som er rettledende i kakeoppskrifter er nettopp steketiden.

- olivenolje er ikke alltid det beste valget når oppskriften sier "olje". Det er ikke alle som liker sukkerbrød med olivensmak.4 kommentarer:

Oddbjørg sa...

Detta ska prøvas,merke eg. Snart. :)

Kristine sa...

Hei, så hyggelig. Hvordan står det til med deg? Er du bergenser ennå?
Du vil ikke angre på kakeforsøket, den er knallgod.

Oddbjørg sa...

Med meg e det bra:) Eg va bergenser innte i går, nå e eg saudabu. Og i september blir eg engelskmann. Ska et år te York, e planen. Nå har eg skreve ut oppskriftå di (detta blir nå sånn kaka som Kristine lage;), og ska ut og presentera na for mor. Det e jo bursdagar i emning:)

Kristine sa...

Det er litt utfartstrang i folket forstår jeg.
Lykke til med kakebakingen!