fredag, februar 09, 2007

Rekefest

Nå har vi spist reker to dager på rad på Fremad.

Først hjemme hos oss selv i går, og deretter på besøk hos Tversovers (som for tiden er Vedsidenavs mens huset deres renoveres for hundrevis av tusen) i går. Helt uavhengig av hverandre - kun inspirert av årstidens delikatesser fra Jærens rev. Strålende mat.

Reker er mat som av en litt snedig grunn forbindes med sommer. Ja, egentlig gjelder dette de fleste skalldyr. Dette er litt mystisk. Om sommeren er disse deilige skapningene i en litt sørgelig forfatning. Nå - om vinteren - er rekene store, faste og fine og fulle av rogn (eller prikker som Jenny velger å kalle det).

Vi spiser reker med lyst landbrød, sitron, majones (aller helst aioli selvfølgelig), kokte egg, masse salat og dressing av dyr og god olivenlje og tilsvarende gjev balsamicoeddik. Strålende vintermat.

Hvis du må ha noe varmt (og har tid og pågangsmot), så kan du jo for eksempel spise hummersuppe som forrett.

Jeg har en fantastisk oppskrift på hummersuppe, men den er relativt komplisert med flambering og knusing av hummerskall, siling i klede og mere til... så det ville nesten være juks å blogge den når det er flere år siden sist jeg tok meg bryet.

Tips til småbarnsforeldre som ikke har barn som kan fikse rekene selv (Jenny ordner dette ganske bra på egen hånd etterhvert): Ta deg tid til å pille x-antall reker på forhånd til de små og håpefulle.
Små barn gidder ikke sitte og "bygge" rekesmørbrød, de spiser en og en ettersom du piller for dem. Det betyr at det tar utrolig lang tid før du får konsturert din egen skivesymfoni... og da er ungene gått fra bordet for lenge siden. De ble jo mette mens du pillet...

Ingen kommentarer: