lørdag, mai 06, 2006

Bursdagsfeiring og bringebærsuppe

I dag har vi hatt barneselskap på Fremad der alle de små kompisene til Jenny var invitert. Det var knallvær, og vi dekket på til ørten mann ute i hagen. Kjempekjekt!

I gå kveld sto pappan og jeg på kjøkkenet til langt på kveld og laget hamburgere og hamburgerbrød til en hel bataljon. Vi lånte oppskriftene fra "Mat for Mons" og inkluderte en god del hvitløk og chili i den batchen som var til de voksne, og hadde 1/3 sammalt mel i brødene for å få litt mer "mat" i dem. Penslet med vann og drysset med sesamfrø.

I formiddag laget jeg både Tebouleh og Bringebærsuppe sammen med min utmerkede assistent Sander fra Tversovers, og senere lastet vi opp vogna med staurtrøtt bursdagsbarn og labbet en tur til Fredriks og kjøpte kaker (nesten helligbrøde, men Fredriks har makalause kaker for sultne sjeler).

Tebouleh (tyrkisk bulgursalat) er knallgodt, og vekker stort sett begeistring i de fleste sammenhenger. Hvis du har lyst til å lage selv så er det bare å stikke på nærmeste indianersjappe evnt en såkalt velassortert daglivarehandel og kjøpe bulgur og peppermynte.

Mål opp ca 3 dl bulgur og ha i en skål. Fyll opp med vann og la stå i ca 30 minutter. I mens deler du opp 2 store og fine tomater (ta ut innmaten og kutt resten i fine terninger), ca 2/3 slangeagurk (skrell den, skjær ut innmaten og kutt resten i fine firkanter), 1 stor rødløk i fine terninger (et tema?) og en finhakk liten bunt koriander eller bladpersille (ta det du liker best). Hvis du får tak i fersk peppermynte hakker du opp en 12-15 blader av den sorten, ellers så tar du en raus spiseskje tørket mynte i stedet.

Klem vannet ut av bulguren og bland med grønnsakene i en salatbolle. Press saften av en sitron og bland med 3-4 ss skikkelig god (= dyr) olivenolje og ha over salaten. Krydre med salt og pepper og bland alt godt. Den blir bare bedre av å stå en time eller mer i kjøleskapet.

Suppe av bringebær og tranebær

Tin ca 500 gram bringebær (eller kjøp dem friske når sesongen tilsier det) og kjør dem i en blender sammen med ca 7 dl tranebærnektar (eller juice hvis du får tak i det). Hold av noen fine bær og et par ss tranebærnektar. Press hele greiene gjennom en melsikt og kast kjernene.
Kok opp.
Ta 2 ss maizenna (egentlig arrowroot, men man kan ikke ha alt i hus heller) og pisk sammen med 1 ss tranebærdrikk. Ha blandingen i gryten og rør godt. La suppen tykne på svak varme (sporadisk omrøring). Når du er fornøyd med dette slår du av varmen og tilsetter 1-2 ts sitronsaft og 50-75g sukker etter smak.
Vi brukte stevia - ca 1 knivsodd til denne oppskriften blir mer enn søtt nok.

Chill.

Server med resten av bærene og opprørt (eller kanskje heller opprømt -hihi-) rømme i en fiks svirr i hver tallerken. Jeg pyntet serveringsbollen vakkert med blader av sitronmelisse og et aldri så lite dryss av melis... gid, så møblert og vakkert.

Godt er det også.

Ingen kommentarer: