Fårikål er en sånn rett som de som aldri har prøvd selv blir litt imponert av "oy, kan du laga fårikål!", men som er usannsynlig enkelt!
Du trenger lammekjøtt, kål, salt, pepper og vann. Kan det bli enklere? Jeg bruker litt hvetemel i også, men det er helt unødvendig.
I dag var det pappan som sto for matlagingen, men jeg regner med at han har gjort det omtrent akkurat sånn:
del ca 500 - 750 gram lammekjøtt (bog, bryst...) i passelige stykker (tja, 4x4 cm cirka) og legg de feteste stykkene i bunnen av en stor gryte. Kjøttet bør være litt fett til fårikål; hvis du tviler på om det er fett nok så kan du ha en klatt smør eller margarin i bunnen av gryta.
Skjær ca 1 kg hodekål i skalker og legg et lag kål oppå kjøttet og fortsett videre:
kjøtt
salt
hele pepperkorn
litt hvetemel (dette skal bare tykne sausen litt, ca 2 ss tilsammen er passe)
kål
kjøtt osv
avslutt med et lag kål på toppen og tilsett 4-5 dl vann.
kok opp, og skru ned varmen, og la det trekke under lokk i ca 1,5 time (hvis man ikke har en hurtigkoker, da går det unna*). Rist på kjelen av og til, smak til med salt etterhvert.
Kok poteter og server rett fra gryta
* vi har en fabelaktig kjøkkenting; Polaris hurtigkoker. Dette var moderne på 70-tallet, men etter noen stygge ulykker med kjipe gryter av dårlig kvalitet, gikk dette forståelig nok av moten igjen. Egentlig ganske synd, da det er magisk for en sulten liten familie å kunne forkorte koketiden dramatisk når man skal lage mat en kald høstkveld. Vi koker for eksempel fårikål på under en halvtime... Heldigvis fungerer den på induksjon også!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar