Du trenger lammekjøtt, kål, salt, pepper og vann. Kan det bli enklere? Jeg bruker litt hvetemel i også, men det er helt unødvendig.
I dag var det pappan som sto for matlagingen, men jeg regner med at han har gjort det omtrent akkurat sånn:
del ca 500 - 750 gram lammekjøtt (bog, bryst...) i passelige stykker (tja, 4x4 cm cirka) og legg de feteste stykkene i bunnen av en stor gryte. Kjøttet bør være litt fett til fårikål; hvis du tviler på om det er fett nok så kan du ha en klatt smør eller margarin i bunnen av gryta.
Skjær ca 1 kg hodekål i skalker og legg et lag kål oppå kjøttet og fortsett videre:
kjøtt
salt
hele pepperkorn
litt hvetemel (dette skal bare tykne sausen litt, ca 2 ss tilsammen er passe)
kål
kjøtt osv
avslutt med et lag kål på toppen og tilsett 4-5 dl vann.
kok opp, og skru ned varmen, og la det trekke under lokk i ca 1,5 time (hvis man ikke har en hurtigkoker, da går det unna*). Rist på kjelen av og til, smak til med salt etterhvert.
Kok poteter og server rett fra gryta
* vi har en fabelaktig kjøkkenting; Polaris hurtigkoker. Dette var moderne på 70-tallet, men etter noen stygge ulykker med kjipe gryter av dårlig kvalitet, gikk dette forståelig nok av moten igjen. Egentlig ganske synd, da det er magisk for en sulten liten familie å kunne forkorte koketiden dramatisk når man skal lage mat en kald høstkveld. Vi koker for eksempel fårikål på under en halvtime... Heldigvis fungerer den på induksjon også!

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar