tirsdag, august 16, 2005

I tralten igjen

Første dag på jobb i går, og jeg hadde knapt satt rumpa på stolen og PCen hadde bare så vidt begynt å harke seg i gang - "driiiiing" og der var en av de tre kundene jeg kjører paralellprosjekter med for tiden. "Ja, ja, nå er det vel på tide å komme i gang...."

Knallhard oppstart, og det har fortsatt i samme duren i dag. Det virker som om alle bare har sittet hele sommeren og formelig verket etter å komme i gang igjen. Sukk!

Nåja, nå er det striskjorte og havrelefse i flere uker fremover (helt til hele pamilyen med mormor på kjøpet reiser til London på jobb...).

I dag var farmor her og passet Jenny, og i ettermiddag var både familien "tversover" innom en tur for å hilse på, og Hoggaen kom scooterbåren for å teste ruter. Mens pappan og Jenny gikk tversover for å hoppe i trampoline, bøyde mamman seg over sine egne gryter for første gang på lang tid. I dag var det endelig tid for Golden Risotto

NB: noe av poenget med risotto er at risen skal få tid til å trekke til seg så mye smak som mulig, derfor må du engasjere deg litt for å få det til. Gjør alt klart på forhånd, for her skal det omrøres hele tiden...

2 vårløk, skiver (evnt 1 liten purre)
2 shalottløk, grovhakket (evnt annen løk)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 gul paprika, terninger

stekes et par minutter i 1 ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje) og 1 ss smør (eller margarin)

tilsett 2 kyllingbryst, terninger, og stek til kyllingen er lett gylden - Prior kylling.....iiiik
tilsett ca 2 dl risottoris (alce nero)og surr alt i et par minutter til
tilsett 1 dl hvitvin, noen safrantråder hvis du har, litt salt og masse sort, nykvernet pepper

nå skal du begynne å spe med ca 6-7 dl kyllingkraft (juksa litt i dag og bruker Toro kyllingbuljong som faktisk er ganske god)
Spe litt om gangen og la væsken koke inn før du heller på mer.
Hold på i ca 20 minutter og du har en supergod risotto! Det viktigste er at det ikke koker tørt.

Nå mangler det bare 1 dl eller 2 revet parmesan og en liten boks mais. Hvis du bruker fersk mais, så har du den i risottoen noen minutter før risen er ferdig. Det skal egentlig være en eller to dl usaltede peanøtter også, men vi kjørte den magre varianten med lite parmesan og uten en eneste liten nøtt i dag... ferien er med oss enda i kledelige ringer rundt livet.

Er det ikke litt merkelig at øl, som nesten bare er korn, er så næringsrikt?

Kjepphest:

Det skal være skikkelig parmesan i risotto! Ferdigrevet merakkels eller annen type ost er IKKE det samme. Det er faktisk noe helt annet. Sikkert godt, men absolutt ikke det samme. Kjøp et stykke parmesan og riv en passelig mengde på den fine siden av råkostjernet. Pakk resten godt inn og legg det i kjøleskapet. Du får alltid brukt opp et stykke skikkelig parmesan! Knallgodt i salater, i pesto (mmmm), i dressing (Cæsar) etc.... Hvis du er redd for å brenne inne med et stykke Reggiano i kjøleskapet, så kan du alltid knytte en sløyfe rundt og gi det i gave til for eksempel meg.

Ingen kommentarer: