mandag, januar 05, 2009

Grønnsakssuppe a la Sirå

I dag har det vært minus 8 grader på Fremad. Usj. Og julen er over. Sørgelige greier.

Utkastede juletre sto skakke og pjuskete bortover Karlsminnegaten på morgenkvisten og ventet på renholdsverket. Barnehagen hadde kastet ut treet. Pepperkakene var borte fra disken på Fredriks. Vårt eget tre, verdens smaleste juletre møtte samme skjebne i går kveld. Borte vekk.

I morgen er det trettende dag jul, og hele julegaten skal demonteres.
Ingen julelys, ingen julekaker, ingen tradisjonelle middager igjen. Ai ai ai ai. Boff.

Dette var helt klart en dag for fyr i ovnen og hysterisk varm grønnsakssuppe.

På selveste lille julaften var vi på besøk hos Einar og alle jentene. Som seg hør og bør svingte den smale matmoren opp med en makeløs suppe til hele bataljonen: grønnsakssuppe med kyllingboller. Dette var så godt at vi straks la en plan om å rappe ideen og oppskriften, og deretter legge den ut på verdsveva som vår egen...

Heldigvis kom julefreden og dasket oss på lanken, og i all sannferdighet refereres det altså til opphavskvinnen allerede i overskriften: Sirå.

Dette rekker til en familie på tre og ein te + en nisse på loftet*.

Kok opp ca 3 liter vann med kraft, fond eller buljong.

Kutt opp det du har (kjøpt) av rotgrønnsaker og diverse. Dagens versjon besto av: 2 gulrøtter, 2 poteter, 1 selleristang, en stor skalk med kålrabi, en skalk med kål, 2-3 sopp, en stor jordskokk og en pakke med soyabønner. Hiv alt (bortsett fra bønnene som er ferdigkokt) i den kokende kraften.

Ta ca 300 gram kyllingkjøttdeig (eller mal to standard fileter hvis butikken din ikke har kjøttdeig),bland i et par cm revet ingefær, 1-2 ss revet løk, litt salt og pepper og passe mengde finhakket chili (det vet du best selv). Bland godt og form små boller med en teskje. Legg bollene rett i den kokende suppen, ha i bønnene og kok til grønnsakene er møre. Ca 10-15 minutter til vil jeg tro.

Ha i litt timian og mer pepper, så blir dette knallbra.

Server rett fra komfyren rett fra gryta, jo varmere jo bedre. Alle helsebaroner vil være stolte av deg i lang tid fremover.

*Nissen på loftet fikk riktignok suppe, men det var dessverre helt tomt for kyllingboller. Neste gang, neste gang skal vi spare et par boller til deg også. Lover.

4 kommentarer:

satch sa...

Nissen på loftet er veldig fornøyd, tross alt :-) Suppen var digg!

Kristine sa...

Så bra! Velbekomme.

pepperkverna sa...

Denne suppa var jo en god trøst mot dårlige dager da!? Ser ut til å smake. Hege

Kristine sa...

Pepperkverna
Absolutt en trøst en grå dag, det er lite som slår en god suppe på sure dager.