mandag, oktober 29, 2012

Lefsehjelpen

Lykkelig er den som har forbindelser med egen takke og lefsebakesertifikat i Egelandsveien.
Forrige søndag brette vi opp ermene og kjevlet og stekte i 6 timer til ende (det vil si, det var da jeg måtte gå og lefsesjefen loset produksjonen trygt i land på egen hånd).
Dette var så vellykket at vi i ren glede over egen suksess allerede har planlagt ny seanse om kun kort tid.

Uansett - oppskriften må vi ha klar, og vi deler den gjerne (denne er fra Hjelmlandskånene som holdt 4H-kurs i lefsebaking på Storhaug for et par år siden (jepp, det er et 4H-lag på Storhaug)).

2 liter H-melk
400 g smør
2 kg hvetemel (pluss en halvkilo til utbaking)
6 ss semulegryn
4 ss sukker

Varm opp melk og smør til smøret er smeltet. Bland det tørre, og hell over den varme melkeblandingen. Kna det sammen, og hold deigen varm.

Ta en passelig deigklump (dette må du finne ut selv), dekk bakebordet med mel, og kjevle lefsa så tynn som mulig (igjen, dette må du finne ut av selv). Rull den opp på en lefsepinne (jepp) og rull den over på takken. Tørk lefsa på begge sider og legg til side. Fortsett til all deigen er transformert til fine lefser.

Bland egg og vann (1 egg og 1 ss vann) og pensle den ene siden av lefsene. Stek på nytt med eggeblandingen opp til denne er størknet helt. Snu og stek gylden.

Eggeblangingen gjør at dise lefsene ikke kan lagres så lenge, så her er det bare å dynke og smøre med sukker og smør jo før jo heller. Hvis du dropper eggeblandingen kan de ligge tørt i lang tid.

Lykke til skal vi jammen ha.

Ingen kommentarer: